Bli stark och frimodig

Har jag inte befallt dig att vara stark och frimodig? Var då inte förskräckt eller förfärad, ty HERREN, din Gud, är med dig vart än du går.” Josua 1: 9.

Detta var Herrens ord till Josua, som just hade fått en enorm utmaning. Han skulle leda Israels folk in i löfteslandet. Mose var död. Josua kände sig säkert varken stark eller frimodig. 
Och vi kan säkert känna igen oss i Josua. Därför får vi ta till oss denna bibelvers.

Vi står nu inför ett nytt år. Vi kan känna både nyfikenhet och inspiration men kanske också en viss bävan. Då kan Guds löfte till Josua bli en uppmuntran till dig och mig. Vi står liksom inför ett nytt okänt landskap som vi ska inta detta nya år. 

Känner du dig stark?
Coronapandemin har påverkat oss både psykiskt och fysiskt. Kanske skulle flera av er svara om jag frågade: Jag känner mig inte alls stark eller uppåt för tillfället. Jag tycker att det är tungt och det har påverkat min vardag. 

Andra är mindre påverkade och tycker att de mår bra. Vi är olika.

Gud vill att du ska vara den han säger att du är.

Känner du dig frimodig?
Kasta inte bort din frimodighet som ger stor lön. Heb 10:35.
Var har du din identitet? Vad tänker du om dig själv? Kanske är det i ditt yrkesliv, i dina ägodelar, i det du har presterat i livet, eller är det kanske i dina misslyckanden, i din sjukdom eller i vad andra tänker och säger om dig. Ja, många störande tankar kan komma över oss och få oss i rejäl gungning. 

Lauren Daigle. En känd sångare i USA har skrivit sången YOU SAY som många av oss kan känna igen oss i. Därför har den också blivit mycket omtyckt över hela världen. Jag har gjort en snabb översättning av den engelska texten. Lyssna:

Jag kämpar med röster i mitt inre som säger att jag inte duger. 
Var enda lögn som säger till mig att jag aldrig kommer att passa in. 
Påminn mig igen det som jag behöver veta: 
Du säger att jag är älskad, när jag inte känner det så. 
Du säger att jag är stark, när jag känner mig svag. 
Du säger att jag hålls uppe när jag har misslyckats. 
Och när jag känner mig utanför, säger du att jag är din. 
Och jag tror, åh jag tror. 
Det du säger om mig tror jag. 

Det enda som nu betyder något är allt det du tänker om mig. 
I dig finner jag mitt värde, i dig har jag min identitet.

Vi som har tagit emot Jesus i våra liv, vi har ju vår identitet och vår styrka i att få vara Guds barn. Genom Jesus, hans död på korset och hans uppståndelse har vi blivit Guds barn. Vi är hans söner och döttrar. 

Vi får bygga våra liv på vad Jesus har gjort för oss

Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom. Jes 53:6. 
Allt blev lagt på Jesus, när han dog för oss. All ondska blev lagd på honom och genom honom får vi ett nytt liv som är välsignat av Gud. 
Vi byter ut synden med dess förödande konsekvenser och vi får ett nytt liv genom hans uppståndelse. Detta kallas för det saliga bytet. Jesus blev straffad för vår synd för att vi skall vara förlåtna och ha frid med Gud. 
Jesus blev gjord till synd för vår skull för att vi skulle få hans rättfärdighet. När Gud nu ser på oss som tror på Jesus, ser han oss rättfärdiga. Vi har blivit Guds barn. Och idag så flödar hans kärlek och nåd över våra liv. 

Sträck därför på dig. Du är värdefull i Guds ögon och han vill att du ska vara det i dina ögon. Vad andra säger och tycker om dig eller vad du själv känner spelar mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: